Гроші РФ для громадян України

Ще на початку великої війни РФ проти України чимало держав світу заморозили російські активи, а з часом під арешт потрапили кошти частини пропутінських олігархів. Відтоді у державах Європи та світу триває дискусія про те, як можливо (та чи можливо взагалі) передати ці гроші Україні усупереч “мирному” принципу про недоторканність приватної, а тим більше державної власності.

Наприклад, Швейцарія, що сторіччями збирає кошти з усього світу, закриваючи очі на їхнє походження, не готова відмовлятися від цього принципу (до слова, ЄвроПравда готує окрему статтю про цю країну), натомість країни ЄС принципові: як мінімум активи самої Росії необхідно конфіскувати та передати Києву.

За цими дискусіями лишалося відкритим питання: хто отримає ці гроші?

Лише держава?

Але ж від рук російських солдатів, від російських бомб та ракет страждають пересічні українці!

17 травня на саміті Ради Європи на це питання уперше з’явилася відповідь.

Як виявилося, український Мін’юст разом із західними партнерами майже рік працював над розробкою спецмеханізму майбутнього розподілу коштів РФ між мільйонами українців, кому війна завдала шкоди. У Рейк’явіку, на зустрічі лідерів усієї Європи, ця домовленість переросла у міжнародний договір про заснування реєстру шкоди, завданої агресією РФ проти України.

“Європейська правда” має в розпорядженні копію документа. Він створює не тільки “реєстр злочинних дій РФ”, а й перелік та сум компенсацій, які Росія має заплатити Україні як державі, пересічним українцям та українським підприємствам, що зазнали руйнувань.

На перший погляд може здаватися, що йдеться, як у приказці, про “поділ шкури невбитого ведмедя”, і поки наявних грошей на рахунках немає, розмови про їхній розподіл є поспішними. Утім, це не так, і реєстр втрат та фінансових претензій до РФ треба запускати якнайшвидше – ви зрозумієте це, коли прочитаєте статтю.

“Європейська правда” пояснює, хто в Україні отримає право на частку російських грошей та як працюватиме новий механізм, схвалення якого на саміті РЄ стало безумовною перемогою України та її громадян.

Ми підготували також короткий відеоблог для тих, хто не бажає заглиблюватися в юридичні деталі.

Джерело: Європейська правдa