АНОНС ПРЕС-ЦЕНТРУ УКМЦ ДАТА: 30.06.2021 ЧАС: 14:00

СПІКЕРИ:

Єгор Чернєв, народний депутат України, голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО

Метью Брайза, колишній посол США, старший науковий співробітник Центру Atlantic Council з питань глобальної енергетики, Євразії та Туреччини, член правління Jamestown Foundation

Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ України

Андрій Коболєв, колишній голова правління НАК “Нафтогаз України”

Валерій Чалий, голова правління Українського кризового медіа-центру, колишній посол України в США

Віталій Портніков, публіцист, телеведучий, письменник

Модераторка: Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету ВР з питань інтеграції України до ЄС.

На жаль, попри спротив в Україні та світі, газогін “Північний потік – 2” на завершальній стадії будівництва. Якщо його добудують і введуть в експлуатацію, Україна зіштовхнеться із серйозними викликами. Наразі є окремі прогнози щодо економічних і безпекових наслідків ПП2 для України та Європи в цілому, проте бракує системної оцінки та прорахунку можливих сценаріїв розвитку подій. Також Україна не має чіткого плану, за яким діятиме, якщо здійсняться негативні прогнози.

Питання до обговорення:

  • Чи можна ще відвернути біду?
  • Чи відбудеться повномасштабна агресія РФ проти України, коли Путін отримає трубу в обхід України?
  • Якими будуть прямі та непрямі наслідки втрати транзиту для української економіки?
  • Зняття санкцій в обмін на євроатлантичну солідарність?
  • Цінності проти business as usual?
  • Чи може Україна щось вимагати від західних партнерів в обмін на втрату транзиту?

Громадська організація “Євроатлантичний курс”, до наглядової ради якої входять знані українські та світові міжнародники, політики, фінансисти й аналітики, ініціює публічну дискусію, учасники якої спробують дати відповіді на ці та інші питання.

Довідково: ГО “Євроатлантичний курс” (https://eac.org.ua/) — це неполітична, неурядова громадська організація, яка має на меті інформувати, стимулювати, випробовувати та виробляти ідеї, перетворювати існуючі політики та практики для прискорення процесів і зміцнення підтримки України на її євроатлантичному шляху. До наглядової ради “Євроатлантичного курсу” входять:

Метью Брайза – посол, старший науковий співробітник – нерезидент Центру Atlantic Council з питань глобальної енергетики, Євразії та Туреччини, член правління Jamestown Foundation у Вашингтоні.

Наталія Яресько – міністр фінансів України (2014 – 2016 рр.), пізніше – виконавча директорка Ради з фінансового нагляду та управління Пуерто-Ріко.

Андрюс Кубілюс – депутат Європейського Парламенту (AFET, ITRE) Співпрезидент Парламентської Асамблеї EURONEST, голова Литовської делегації EPP, колишній Прем’єр-міністр Литовської Республіки.

Олександр Вершбоу – посол, почесний співробітник Atlantic Council’s Scowcroft Center on Strategy and Security and Eurasia Center у Вашингтоні, почесний співробітник University of Pennsylvania’s Perry World House; заступник Генерального секретаря НАТО (2012 – 2016 рр.)

Віталій Портніков – публіцист, телеведучий і письменник.

Катаріна Волчук – професор у галузі східноєвропейської політики в Centre for Russian, European and Eurasian Studies (CREES), University of Birmingham; старша наукова співробітниця в Chatham House (програма присвячена Росії та Євразії).

Реєстрація представників ЗМІ здійснюється на місці.

Оригінал статті, трансляція заходу — на сайті Українського кризового медіа- центру: https://uacrisis.org/uk/announce/temu-pivnichnyj-potik-2-reality-check-chy-ye-zhyttya-pislya-smerti